HEMgjord tacokväll!
Detta är så himla himla bra och gott!! Spela detta medan du läser, lagar och sedan äter!!
Tacokrydda
2 msk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
2 tsk råsocker
Blanda runt i en skål, det räcker till en stor sats köttfärs (tänker 1 kg) eller två mindre(a 400-500g), då kan du spara den i en burk med lock. Om du är helt rookie på detta steker du alltså köttfärsen i en stekpanna i lite olja till den är brynt, tillsätter kryddan och sen lite vatten så det blir saftigt. Första gången detta lagas kan det smaka lite annorlunda, men det är bara för att man är ovan vid smaken tror jag. Nu när jag äter vanlig Santa Maria tacokrydda känns den typ kemikalisk och plastig, lite som att mjölkchoklad smakar väldigt sött när man ätit mörk choklad ett tag.
Tomatsalsa
Blanda tomater (ej kylda!!!!!!!) som du skurit i småbitar och låtit rinna av i ett durkslag (ni vet så det inte blir sådär vattnigt i botten av skålen sen) med chili, hackad vitlök, gul lök om den är färsk och krispig, strunta i det annars, salt, peppar, koriander om du gillar det och lime!!!! Om du häller på lite olja blir det glansigt och fint men det är ganska onödigt.
Guaclemole
Mosa massa mogna (skippa denna annars!) avokados i en stor skål och blanda med hackad chili, limesaft, koriander, salt, peppar och vitlök. Blanda ut med finhackad tomat och gräddfil om det önskas. Smaka av hela tiden.
Cheddardipp
Smält några matskedar smör en kastrull och pudra över vetemjöl till det börjar fräsa och tjocknar, häll på mjölk (ca 3 dl) lite i taget och vispa runt till det blir varmt, lätt att det bränns! Vispa mycket. Häll i riven cheddarost, ca 200 g och sänk värmen och rör till osten smält, blanda i lite paprikapulver och sjud tills konsistensen tjocknat och låt sen svalna så det stelnar lite. Väldigt roligt tillbehör!
Hemgjorda vetetortillas!
Coolt med hemgjorda, där alla tillsatser som finns i färdiga bröd inte ingår.
Gör "degen" i mixer om du har, det går på några sekunder. Lägg i
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
50 g kylskåpskallt smör i bitar
i mixern och kör till det är smuligt. Koka upp lite vatten och ta 1,5 dl av det kokande vattnet och tillsätt och kör till degen blir en enda stor klump. Kavla sedan ut små tortillas och torrstek i en stekpanna. Det behöver inte bli stekyta för då blir det ofta hårt. Detta kan ens gäster göra själv!!
Tortillia- och cheddardippsrecepten är från coop. Finstrimla isbergssallad (och gurka och majs om du är sån..), häll upp gräddfil i en stor skål, ställ in nachos med riven ost i ugnen så har du allt du behöver för en rolig middag!