receptbyj.blogg.se

Här lägger jag upp recept jag gillar och rekommenderar restauranger i Stockholm

Boeuf Bourguignon

Publicerad 2014-03-01 09:41:51 i Allmänt, middag,

Bo-euf  Bour-gui-gnon. Detta är coolt att kunna stava. Det är alltså en gryta. Väldigt lite tid läggs ned på att göra en gryta i förhållande till vad man får ut! I princip har man bara ned lite grejer i en gryta och låter det puttra i några timmar, helst stå över natten, så är det klart och helt perfekt sen. Vidare kommer jag nu ge er ett superbra tips ni kan ha med hela livet vad gäller smålökar. 
 
Boeuf Bourguignon
1,5 kg kött, typ grytbitar eller högrev
Smör
Vitlök
Vetemjöl
(tomatpure)
Rött vin 
Köttbuljong
Torkad timjan
Ett lagerblad
Smålökar
Champinjoner
Bacon eller helst sidfläsk
(persilja)
 
Skär köttet i grytstora bitar, ca kuber om 3 cm. Skölj först av köttbiten och "putsa" den, dvs ta bort konstiga bitar och jättestora fettbitar, men lite fettbitar ska vara kvar för det är smakrikt och smälter när man steker det. 
Stek i ganska mycket smör på hög värme tills allt är brynt. Pressa i massa vitlök och stek med. Pudra över vetemjöl så det blir helt vitt på ytan och rör runt mycket. Tillsätt buljongen och rött vin så det täcker köttet och lite till (du bestämmer förhållandet, vad jag har förstått så är en riktigt fin bourguignon gjord på bara rött vin typ). Tillsätt även lite torkad timjan, någon matsked tomatpure och lagerbladet. Koka upp och sänk sedan värmen och låt småputtra. 
 
Löken: Väldigt jobbigt och pilligt att stå och skala smålök, men man måste ha smålök i bourguignon, så gör så här: Lägg alla i en skål, häll på kokande vatten och låt stå i 15 min, sedan åker skalet av hur enkelt som helst. Lägg ner löken i grytan. Ett alternativ som många recept säger är att man ska steka löken och lägga in i grytan 20 min innan servering, men den ger så pass mycket smak att jag lägger in den i början. 
Svampen: Rensa den, och halvera och halvera igen, det blir finast form på dem då. Stek i smör till de försvinner till hälften av dess storlek. Lägg in i grytan tillsammans med knaprigt stekt sidfläsk innan servering. Strö över persilja och servera med potatismos. Minst ska grytan stå och puttra i två timmar för att det ska bli mört men får som sagt gärna stå mycket längre. Jag hoppas det är okej att inga mått anges men det är så tråkigt att laga mat så med exakta mått och dessutom är det så oklart, en lök? En lök kan vara enorm och ge lika mycket som tre mindre lökar, det är roligare att laga på känsla, så go wild, då tror jag man lär sig bäst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela