Knaprig lax med rostat ris
Välkomponerad asiatisk rätt jag hittade i Lotta Lundgrens "Om jag var din hemmafru". Jag har förenklat den lite, istället för att riva färsk ingefära och sen pressa ur saften hackar jag bara ned den tex. Roligt att steka okokt ris, det gör hela rätten knaprig.
Matolja helst annars smör
1/2 dl ris, helst basmatiris
1 dl jordnötter
4 laxfileer
4 vitlöksklyftor
En bit ingefära, hon säger "en tumme" ingefära och det funkar ganska bra.
1/2 msk socker
1 msk fisksås
(1 tsk sesamolja)
1 lime
Bönor man kan ångkoka
Nudlar, tex äggnudlar
Hetta upp oljan i stekpannan, helst wokpanna, och lägg i riset som är okokt. Woka i någon minut på hög värme tills de får färg. Ställ åt sidan och låt rinna av om de är alldeles oljga på hushållspapper. Hacka jordnötterna och ställ åt sidan. Lägg i de helt tinade laxfileerna eller den färska laxbiten i wokpannan och värm på medeleffekt. Använd något träverktyg för att sönderdela laxen, det ska bli som en färs nästan (om du gillar att diska kan du mixa den i matberedare). När den är någolunda i bitar tillsätter du pressad vitlök, hackad ingefära, sockret, fisksåsen, sesamoljan och limesaften och höjer värmen. Det ska inte bli torrt nu men samtidigt inte rått liksom, alla smaker måste utvecklas. När det är klart häller du i det stekta riset och jordnötterna, och serverar med ångkokta bönor, risnudlar och japansk soja (Kikkoman ni vet). Också 1/2 lime men alltså limes är så dyrt! Det går bra utan också.
(Hur man ångkokar: Man kokar upp en ganska stor kastrull med vatten, lägger över en sil i metall över med grönsakerna i och sedan locket över det. Grönsakerna och silen ska såklart inte nudda vatten, bara få ånga på sig. Gör det med andra grönsaker också så inte alla mineraler och vitaminer kokar ur dem)
