receptbyj.blogg.se

Här lägger jag upp recept jag gillar och rekommenderar restauranger i Stockholm

Nyttig kladdkaka

Publicerad 2014-03-11 23:09:00 i Allmänt, mmm,

Detta är som en GI kladdkaka, med lite socker och kolhydrater, och normalt med fett. Perfekt i dessa tentaperioder att unna sig, eller efter en köttbaserad huvudrätt tycker jag det rundar av bra med choklad.
 
100 g smör
200 g mörk choklad (köp inte blockchoklad det är transfetter i den)
3 ägg
2 msk ljus sirap 
0,5 dl strösocker/rårärssocker
0,5 dl dinkelmjöl/vetemjöl
150 g valnötter
1 tsk vaniljpulver/vaniljsocker
2-3 kryddmått salt
Svarta sesamfrön/ströbröd/bakplåtspapper till formen 
 
Ugn 175 grader. Smält chokladen och blanda med smöret, det är bäst att smälta chokladen i vattenbad men det tar så lång tid så jag lägger bara in chokladen i bitar, med smöret i micron i en microsäker skål och kör i en minut på medelhög effekt och rör sen runt till allt har smält, det gör det efter ett tag även om man inte tror det. Blanda i sirapen och äggen och rör om noga med en slickepott till du har en glänsande smet. Blanda i sockret, mjölet, valnötterna(hela), vaniljen och salt. Häll i en bröad form (24 cm i diameter eller mindre om du vill ha tjockare) och ställ in i ugnen i en kvart. Ugnar är olika så håll koll på den så den inte blir torr. En bra grej att göra är att direkt frysa ned den och låta den stå i frysen i 20 min och sen ta upp den och skära i bitar, det blir lättare då och den blir perfekt kladdig. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela