receptbyj.blogg.se

Här lägger jag upp recept jag gillar och rekommenderar restauranger i Stockholm

Marängtårta

Publicerad 2014-06-06 16:47:00 i Allmänt,

Provade jag för första gången på mors dag! Min mamma älskar maränger, choklad och banan, så jag gjorde en marängbotten och toppade med massa vispad grädde, massa chokladsås, och massa banan skurna i sneda skivor. Man kan även ha grädde och hallon, glass kanske, jordgubbar osv. Kakao eller/och choklad i bitar kan tillsättas i marängsmeten. Very summer and very nice! Det enda minuset med maränger är att de behöver ca 3 h i ugnen och helst några timmar till för att torka. 
 
5-6 ägg (beroende på storlek, är de små tar du sex, om de är större tar du fem)
3-3,5 dl socker 
Ev ättiksprit
Ev 1/2 tsk potatismjöl
 
Ta fram en superren skål och tvätta händerna. Ta fram två glas/muggar och knäck ett ägg i taget: gulan i den ena, vitan i den andra. När du fått en ren vita helt fri från gula häller du över den i skålen, på detta sätt behöver du inte börja om om du råkar knäcka fel på femte ägget. Det ska bara vara vitor i skålen. Denna skål ställer du över en kastrull med vatten som småkokar(vattenbad) och börjar vispa med elvisp. Efter ett tag tillsätter du sockret. Det ska bli en alldeles fantastisk smet som är jättevit och härlig. Tillsätt ättiksprit en tesked om du har och potatismjöl om du vill, det är för lite sprödare maränger. Vispa på! Några minuter. När du tror att du är klar gör du marängtestet, försiktigt. Du tar skålen i luften helt upp och ner och ser om smeten stannar kvar. Om den gör det är den klar. Då brer du ut den med en slickepott på ett bakplåtspapper och ställer in i ugnen på 100 grader i tre timmar. Sedan låter du den stå på eftervärme så länge du har tid. Du kan såklart göra mindre maränger också. 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela