Apelsinmuffins till frukost
Detta är en mysig grej att göra till lördag-,söndag-, eller sovmorgonsfrukosten. Jag har sett receptet i en kokbok som Nigella skrivit i flera år men nu äntligen provat på det. Kommer definitivt göra dem igen! Det är lite konstigt med muffins till frukost kanske, men se det mer som scones, för de är inte så söta. Man äter dem med sylt (det gjorde hon iaf men jag hade bara lite smör på), och det är en del av frukosttallriken. Man kanke äter en skål fil med granola också och lite frukt. Muffinsen är som det mesta brödliknande saker gjorda på bakpulver godast samma dag, och framför allt nybakade.
För 9-12 muffins:
75 g smör
drygt 4 dl vetemjöl
1 dl mandlar eller mandelmjöl
0,5 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
0,75 dl socker
skalet av en apelsin
1 dl färskpressad apelsinjuice
1 dl mjölk (helst röd)
1 ägg
Muffinsformsplåt helst och 9-12 pappersformar eller 9-12 pappersmuffinsformar
Ugn 200 grader.
Smält smöret och låt det svalna (jag gör det i micron bara i en liten skål för att slippa diska en hel kastrull om man smälter på spisen). Blanda alla torra ingredienser: mjöl, hackade mandlar (hacka ganska fint), bikarbonaten, bakpulvret, sockret, apelsinskalet(det är bara det yttersta, zesten tror jag det heter, som man vill ha, använd en sådan som på bilden eller bara en vanlig potatisskalare, hacka sedan dem i mindre bitar. Apelsinen ska såklart helst vara ekologisk och jättetvättad). Blanda detta i en skål med en gaffel. I en annan mindre skål handvispar du ägget med mjölken, och sedan det med juicen. Detta häller du ner tillsammans med det avsvalnade smöret i skålen med de torra ingredienserna och blandar med samma gaffel runt snabbt så allt mjöl går in i smeten, men man ska absolut inte överarbeta smeten, det är grundtanken med muffinsmet (skriver Nigella). Sedan ner i pappersformarna som står i muffinsplåten, så de växer uppåt fint och inte utåt och blir platta, men om man inte har en sådan plåt går det jättebra ändå men då är det bra om man har ganska hårda styva muffinsformar. In i ugnen i 20 min. Enjoy!

